1. dan: iz Santiaga v Negreiro

1. dan najine poti na konec sveta sva zaključila v Negreiri, kraju s 3500 prebivalci, po 22km hoje.

Zjutraj sva se v Santiagu de Composteli zbudila v sivo jutro in iz nizkih oblakov je pršel droben galicijski dež. Najprej sva se seveda ustavila na trgu pred katedralo Sv. Jakoba in postala ob školjki, ki je tu vgrajena v tlak trga.

Potem sva si spet potihem rekla “Buen Camino, peregrino” in se odpravila na pot. Na začetku sva malo pogrešala kakšno smerno tablo ali rumeno puščico več, ampak potem je pot stekla. Malo skozi majhne zaselke ali mimo posamičnih hiš z lepimi horreosi, kaščami za žito, malo skozi gozd, malo po asfaltu ali kolovozih in malo po gozdnih stezah, in malo gor in malo dol… V gozdu je veliko evkaliptusovih dreves, tako da je pot odišavljena z njihovim značilnim vonjem. Razgibana pot, ampak vseeno ne preveč naporna in pestra in kar lepa.  In ves čas naju je spremljal droben galicijski dež, ki je pršel iz oblačnega neba, tako da so bili tudi zvoniki katedrale Sv. Jakoba, ko sva se ozrla nazaj, zaviti v meglo…

Ob dveh sva prišla v Puente Maceira z znanim 100m dolgim ločnim mostom čez reko Rio Tambre iz 14. stoletja in več mlini pred njim. Že na fotografijah je ambient ob mostu lep, tu v resničnosti pa bil še veliko lepši.

Popoldne sva zaključila v Negreiri, tako kot to naredi večina peregrinov. Središče kraja se nama ni zdelo nič posebnega, ob izhodu iz mesta, kjer se jutri nadaljuje pot, pa sva se sprehodila po lepem starem trgu s trpkim spomenikom očetom, ki so bili v preteklosti prisiljeni zapuščati družine in se podati v svet za zaslužkom.

Buen Camino

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s