21. dan: Leon

Enaindvajseti dan najinega Camina sva po 20 km hoje prišla v mesto Leon – cilj najine poti.

Po 494 km, kar sva v Saint Jean Pied de Portu zjutraj stopila ob Jakobovo školjko, sva danes postala ob Jakobovi školjki v Leonu, ter potem ob dvanajstih ali pa kakšno minuto čez stopila na dvorišče alberga ob Benediktinskem samostanu, kjer sva pred enim letom in dvema tednoma dobila credencial, romarski potni list in prvi žig v njem. Danes sta nama mladenki, ki sta sprejemali pegrine, vanj pritisnili zadnji žig.

Letošnjo pot od Saint Jean Pied de Porta do Leona sva tako navezala na lansko pot od Leona do Santiaga de Compostele. Pot je sklenjena. Prehodila sva najin Camino de Santiago…

Vesela in zadovoljna sva.

Zjutraj se je pot iz mesteca Mansilla de las Mulas kmalu spet pomaknila k glavni cesti in dolgo časa potekala ob njej. Ampak tokrat drevoreda, ki bi opoldne in popoldne varoval peregrine, ni bilo več ob poti. Tudi nobene druge bariere med glavno cesto in potjo ne, tako da je hoja potekala v sosedstvu hrupa in izpušnih plinov.

Po dveh vasicah se je pot usmerila vstran in pričela skozi razpršeno predmestje približevati Leonu. Predmestje kot predmestje pač – proizvodni obrati, nato avtomobilski saloni in predmestne grosistične trgovine… Po dveh peš mostovih preko avtoceste se je nato pomaknila v bolj urejeno mestno obrobje, in nato po prečkanju reke Rio Torio ob rob izrazitejše mestne avenije. Kmalu zatem smo skozi nekdanje mestno obzidje vstopili v staro mestno jedro. Malo naprej so nama podobe iz ulic že postale znane – tu sva hodila lani, ko sva se napotila po credencial v alberg ob Benediktinskem samostanu…

Upala sva, da bova na dvorišču alberga spet videla gospo, ki nama je lani izročila credencial in pritisnila prvi žig, in da nama bo prav ona tokrat pritisnila tudi zadnjega. No, pa saj to bi bilo že preveč lepo… Mladenki, ki najbrž delata kot prostovoljki, sta bili prijazni in nama čestitali, ko sem omenil, da tu končujeva najino letošnjo pot.

Potem sva se odpravila h katedrali, vmes postala ob Casa de Botines pri Gaudiju, ki v naročju še vedno motri svojo beležko. V katedralo se bova odpravila pod večer ali pa jutri dopoldne. Še vedno se spomnim, kako sva lani sedela v njej po neprespani noči pred zaprto Barcelonsko železniško postajo in na večer preden sva začela hoditi najino lansko pot, in zdelo se mi je, da čez kamnite oboke pritiska name vsa teža tega sveta… Zdi se mi, da bom tokrat posedel v njej veliko bolj miren in spokojen…

Vmes sva se odpravila še do železniške postaje. Jutri zgodaj popoldne se z vlakom odpeljeva v Santiago de Compostelo, zato sva si šla kupit karte. Pojutrišnjem bova nato v tamkajšnji katedrali obiskala Sv. Jakoba, in potem zvečer poletela domov.

Buen Camino!

4 thoughts on “21. dan: Leon

  1. Čestitke, veselim se z vama in moram prizanti tudi kar malo zavidam; še vajini čevlji so videti po tolikih kilometrih kot “novi”. Pri sv. Jakobu pa prosim ne pozabita na priporočilo, da bi bilo tudi meni morda dano enkrat prehoditi Camino.

    Srečen povratek.

    Všeč mi je

    1. Hvala lepa, Lidijčka! Se že veselim skupnega gledanja vseh fotografiji (Džovani pa najbrž malo manj 🙂 ). Lp obema iz (zdaj že) Santiaga!

      Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s