19. dan: Skozi Sahagun v Bercianos del Real Camino

Devetnajsti dan najinega Camina sva zaključila v mali vasici Bercianos del Real Camino z 80 prebivalci, po 24 km hoje.

Še dva dneva hoje naju ločita od najinega cilja. Če bo vse v redu, bova pojutrišnjem opoldne prišla v mesto Leon… 🙂

Zjutraj je pot iz vasice Terradillos de los Templarios vodila po makadamski cesti med polji in skozi dve vasici. V drugi, San Nicolas del Real Camino, sva si privoščila cafe con leche, potem pa nadaljevala. Od tu dalje se je pot pomaknila k glavni cesti in po stezi ob njej peljala skoraj vse do naslednjega mesta Sahagun.

Tik pred Sahagunom se je pot obrnila vstran proti poljem, kjer je nedaleč postavljena mala opečnata kapela Ermita de la Virgen del Puente iz 12. stoletja.

Od tu sva nadaljevala v Sahagun. Mesto ima 2400 prebivalcev in naj bi imelo včasih veliko politično, versko in kulturno moč. Samostan Abadia se San Benito el Real de Sahagun, ustanovljen še v 9. stoletju, naj bi bil vse do 19. stoletja najpomembnejši benediktinski samostan v Španiji. Za gradnjo so v tem območju uporabljali opeko, ker naj bi tu primanjkovalo kamna, tako da je veliko najpomembnejših stavb iz preteklosti opečnatih.

Bilo nama je žal da pot pripelje v mesto skozi zanemarjeno predmestje, ki ustvari slabši prvi vtis o mestu, kot bi si ga to zaslužilo. Sprehodila sva se skozi središče mesta in si malo odpočila.

Od Sahaguna dalje se pot spet pomakne k glavni cesti in ob njej pripelje do odcepa v vas Calzada del Coto. Tu se nadaljujeta dve različici poti: skozi vas Calzada del Coto in potem po poti Via Trajana ter Calzada Romana vse do kraja Reliegos, ali pa še pred vasjo Calzada del Coto po poti Real Camino Frances, prav tako vse do kraja Reliegos. Mikala me je sicer prva različica, ker Via Trajana poteka po trasi stare rimske ceste med Astorgo in Bordeauxom in je tako nekakšna “sestra” včerajšnje Vie Aquitane, vendar pa je na njej skoraj 18 km dolg odsek poti med enim in drugim krajem, ki si ga nisva najbolj želela. Zato sva se raje odločila za drugo različico, kjer je tak odsek dolg le slabih 13 km…

Od razcepa obeh različic dalje poteka pot vse do najinega današnjega cilja, vasice Bercianos del Real Camino, vzdolž glavne ceste. Vendar pa so pred leti zasadili po robu tega uro in pol dolgega odseka drevored plantan, ki se je lepo prijel in tudi že malo razrasel, tako da daje lepo senco. Mislil sem si, da se mora tistim, ki so ta drevored zasadili, ves čas prijetno kolcati – najbrž ga ni peregrina, ki tod hodi v opoldanskem ali celo popoldanskem vročem soncu, ki ne bi med potjo nekajkrat hvaležno pomislil nanje in jim zaželel vse najboljše…

Buen Camino!

2 thoughts on “19. dan: Skozi Sahagun v Bercianos del Real Camino

 1. Pozdravljena,
  letošnji cilj vama je sedaj že “na dosegu roke”, pa menim, da bi z vajino vztrajnostjo in kondicijo (če bi seveda tako načrtovala letošnji dopust) prehodila pot vse do Compostele, a ne?. Ne boš verjel, Mitja me je spravil “s kavča” in pridružila sem se sprehajanju psov vse do mostu v Anhovem.
  Fotke vajine poti z užitkom gledam, res so mnoge izredno lepe.
  Še naprej,
  Buen Camino!

  Všeč mi je

  1. Sem vedel da bosta od Mitje potrpežljivost in tvoja vztrajnost slejkoprej premaknila stvari 🙂 Včeraj do Anhovega, jutri do Kanala, potem ob Soči navzdol do Solkana in potem še navzgor do Tolmina – in tako boš noge pripravila na Camino…! Sem ti rekel da ni treba čakat šele na naslednje Jakobovo leto 🙂 Buen Camino obema z Mitjem!

   Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s