15. dan: Skozi Hontanas v Castrojeriz

Petnajsti dan najinega Camina sva zaključila v mestecu Castrojeriz z okrog 570 prebivalci, po 24 km hoje.

Zjutraj se je pot iz vasice Hornillos del Camino, ki leži v manjši dolini, nekoliko vijugavo ponovno vzpela na planoto, kjer se je odprl pogled na široko ravno planjavo. Malo kasneje je vzšlo sonce in čez pokrajino razlilo jutranje žarke, ki so požeta pšenična polja obarvali v zlato rjavo barvo. Sončni vzhodi so v tem lepem vremenu, ki ga imava na poti, vsako jutro posebno doživetje.

Po uri in pol sva prišla do manjše doline, v kateri je bil nekoč zaselek San Bol, ki naj bi ga leta 1503 iz neznanega vzroka zapustili vsi prebivalci. Danes je tu osamljen alberg. Pot se potem ponovno vzpne navzgor in po makadamski cesti pelje naprej in naprej… Po dobri uri sva se spet znašla na robu nad vzdolžno urezano dolino – tik pod robom, na začetku doline, je postavljena slikovita vasica Hontanas.

Malo sva si odpočila, potem pa nadaljevala po makadamski poti, ki vodi ob robu doline do glavne ceste, potem pa ob njej. Po sredini doline teče potok, iz katerega namakajo površine ob njem, tako da je bil pogled v tem delu prav zanimiv: levo ob cesti zelena polja, desno osušena pšenična polja…

Po cesti sva kasneje prišla do ruševin nekdanjega samostana San Anton iz 12. stoletja. Tu glavna cesta poteka po trasi zgodovinske romarske poti in je tako za današnji čas nenavadno speljana “skozi samostan” – pod obokom, ki je nekoč povezoval samostan in cerkev. Malo kasneje pa sva v daljavi uzrla znano mestece Castrojeriz, prislonjeno ob pobočje hriba, na vrhu katerega so ruševine gradu. Vendar pa je bilo tudi danes, podobno kot včeraj, ko sva uzrla Hornillos del Camino, do mesteca še kar nekaj poti. Toliko bolj, ker naj bi bil Castrojeriz eno najdaljših naselij na poti, tako da sva tudi potem, ko sva že prišla vanj, potrebovala še nekaj časa do središča in alberga.

Castrojeriz je malo mestece. Podobno kot tudi prejšnjo vasico Hontanas sem si ju po fotografijah predstavljal kot lepo urejeno mestece in vas, vendar je realnost tudi tu pokazala nekoliko drugačno podobo – veliko hiš je opuščenih, celo razpadajočih…

Buen Camino!

2 thoughts on “15. dan: Skozi Hontanas v Castrojeriz

 1. Pozdravljena, caminarja!
  Z zanimanjem preberem vsako vajino etapo.
  Saj verjetno vesta, da bi rada večkrat kaj “dopisala”, ampak to je vajina pot in morda bom kdaj tudi jaz opisala vsaj delček svoje..
  Hontanas (kjer sem prenočila) mi je ostal v lepem spominu zaradi ugnezdenosti vasi v tisti dolini, pa tudi zaradi pogleda na nadaljno pot, ki se kaže na sosednjem hribu in jo opaziš, predno prideš v vas.
  Naslednji dan sem po rahlem dežku, ki je kmalu ponehal, zagledala ostanke St. Antona v vsej njegovi svežini. “Srednjeveško” prenočišče, ki se je skrivalo za njegovimi zidovi, me je malo zamikalo, a vseeno ne toliko, da bi tam ostala.
  Prijetno pot in čimlažje noge še naprej,
  Buen Camino,
  Vesna

  Všeč mi je

  1. Vesna, najbolje bi bilo oboje: ti kar dopiši sem tudi tvoje spomine ali vtise, obenem pa začni zbirat in povezovat fotografije in zapiske v potopis, blog, galerijo…, kar ti bo pač lažje. Sem prepričan da jih bo marsikdo, ki razmišlja o Caminu, ali pa ki bi obujal spomine, rad prebral!

   Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s