14. dan: Do Hornillos del Camino

Štirinajsti dan najinega Camina sva zaključila v mali vasici Hornillos del Camino z okrog 60 prebivalci, po 22 km hoje.

Bilo je še zgodaj in nekajkrat sva pomislila da bi šla še naprej, ampak do naslednjega kraja je 10 km oziroma dobri dve uri in pol, naju pa malo mučijo noge, tako da sva se nazadnje odločila za postanek. Pa tudi naslednje etape do Leona imava sedaj razdeljene tako, da se nama ob takem tempu ravno lepo izzidejo do predvidenega zaključka poti, tako da nama navsezadnje ni treba hiteti…

Zjutraj je bila pot iz Burgosa krajša in lepša, kot včerajšnja pot vanj. Peljala je iz starega dela mesta, nato skozi lep drevored ob športni dvorani, zatem pa se usmerila dalje v obrobje mesta. Tu je potem kar nekaj časa peljala v manj lepem sosedstvu z avtocesto in priključki nanjo, železniško progo in daljnovodi, potem pa se priključila deželni cesti. Ob njej je po treh urah pripeljala v kraj Tardajos, kasneje pa še malo vas Rabe de las Calzadas. Potem, ko sva zadnji teden hodila v glavnem skozi manj urejene vasi, v katerih je bilo tudi veliko opuščenih in zanemarjenih hiš, je bilo v Rabe de las Carbajas prav lepo ponovno videti urejeno vasico z nekaj lepo obnovljenimi hišami.

Od Rabe de las Carbajas dalje se prične pot počasi vzpenjati in vijugati skozi vzvalovano pokrajino, v glavnem prekrito s pšeničnimi polji. Na vrhu tega vzpona se pričnejo prvi obronki Mesete – osrednje španske planote, dolgega ravninskega predela med Burgosom in Leonom na višini okrog 800 m, z nepreglednimi polji pšenice, dolgimi in ravnimi makadamskimi potmi, in poleti pekočim soncem. Za nekatere peregrine mora, ki se ji mnogi tudi izognejo z avtobusno vožnjo do Leona. Za druge poetična pokrajina in najlepši del Camina…

Po dobri uri makadamske poti sva v daljavi ugledala današnji cilj, vasico Hornillos del Camino. Zdelo se je, da bi lahko iztegnil roko do nje, v resnici pa je trajalo še kar nekaj časa, da sva jo dosegla. Ampak sonce k sreči ni zelo pripekalo – zadnje dva dni se je nekoliko ohladilo, tako da drugače kot doslej zjutraj začenjava pot z dolgimi hlačami in jakno, in tako tudi proti opoldnevu ni bilo tako vroče, kot prejšnja dva tedna.

Buen Camino!

2 thoughts on “14. dan: Do Hornillos del Camino

  1. Pozdravljena, iz fotk ni videti veliko pelegrinov na Caminu, pa me zanima, ali se zvečer natrpajo prenočišča. Preverila sem, da bo Jakobovo leto šele leta 2021 (25. julij – sv. Jakob pade takrat na nedeljo). Sicer pa je vse tako veliko in prostrano sploh v primerjavi z našimi kraji; kakšni občutki morajo biti premagovati te širjave, Mokre pozdrave z domačih krajev z željami,da bi se vajina pot nadaljevala v lepem vremenu in uživanju v španskih dobrotah.
    Buen Camino.

    Všeč mi je

    1. Veliko se bere o gneči, ki naj bi bila v poletnih mesecih, ampak midva je že lani nisva občutila, za letos pa imava sploh občutek, da je peregrinov manj, kot naj bi jih bilo v tem času. Pred dnevi smo se pri večerji pogovarjali in tudi drugi so imeli tak občutek. Tako da bi rekel, da se ni treba bati gneče v alberghih – jih je kar veliko, so pa tudi še penzioni… Torej kar pridno začet trenirat 🙂 , in po možnosti že za prej, kot bo spet Jakobovo leto!

      Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s