10. dan: Skozi Santo Domingo de la Calzada v Redecilla del Camino

Deseti dan najinega Camina sva zaključila v mali vasici Redecilla del Camino po 27 km hoje.

Zjutraj se je pot iz Azofre usmerila v bližino avtoceste, potem pa spet vstran od nje preko polj in že manj pogostih vinogradov ter se vzpela na manjšo planoto. Tu sva po slabih dveh urah prišla do kompleksa z golf igriščem in novim večjim stavbnim kompleksom, ki je kot kaže mešanica stanovanj in turističnih nastanitev. Ura je bila 8., ampak na golf igrišču je že bilo nekaj igralcev, po ulicah pa sva jih srečala še nekaj, ki so potiskali vozičke ali nosili velike torbe proti igrišču. Še bolj pa nama je stopilo v oči, da je iz oken ali balkonov viselo veliko napisov “na prodaj”… Le malo za kompleksom sva nato prišla v malo vasico Ciruena.

Od vasice Ciruena dalje se pot še vedno vije med polji in vedno bolj redkimi vinogradi. Čez čas sva v daljavi ugledala obrise mesta Santo Domigo de la Calzada. Predstavljal sem si ga kot malo mestece, pa ima dejansko 6700 prebivalcev. Predmestje, skozi katerega vodi pot, je kar malo zanemarjeno, historično središče okrog katedrale pa je lepo urejeno.

V katedralo sva šla pogledat znano mestno posebnost – par belih kokoši, ki bivata v cerkvi. Vodnik pravi, da sta povezani z legendo, po kateri je v 14. stoletju nemški romar pri prenočevanju v mestu zavrnil ljubezen gostilničarjeve hčere, ta pa ga je užaljeno obdolžila kraje in mladeniča so obsodili na smrt z obešanjem. Ko sta se njegova starša vračala iz Santiaga, sta na vhodu v Santo Domingo zagledala sina – še vedno je imel zanko okrog vratu, vendar je bil živ, saj ga je na ramenih podpiral sv. Domingo. Ko sta o tem obvestila sodnika, ki je bil ravno takrat pri obedu, naj bi ta odgovoril, da je njun sin “…živ ravno toliko kot pečeni piški na njegovem krožniku…” – ampak obe piški naj bi se tedaj z glasnim kokodakanjem dvignili iz krožnika in odprhotali… In od takrat ti dve piški kot naznanilki čudeža bivata v katedrali…

Krajevni sodniki pa naj bi potem v opomin na krivično sodbo še dolgo nosili simbolno zanko okrog vratu…

Pred albergom v Santa Domingo de la Calzada sva ponovno srečala moža na električnem invalidskem vozičku, ki sva ga videla že v albergu v Roncesvalleju. Skupaj z Avstralko in Američanko, s katerima se srečujemo vzdolž poti, smo se zapletli v krajši pogovor in izkazalo se je da gre za profesorja sociologije, predavatelja na Milanski univerzi, sicer invalida, ki na invalidskem vozičku hodi oziroma “vozi” Camino. Sam je na vozičku, zadaj pa ima pripeto majhno prikolico s potrebščinami. Začel je isti dan kot mi v Saint Jean Pied de Portu in ravno tako šel čez Pirineje. Zaradi vzpona in makadamske poti, po kateri voziček težje vozi, se mu je sicer tisti dan prej izpraznil akumulator, tako da je moral pred prihodom v Roncesvalles poklicati pomoč, sicer pa kar dobro “vozi”… Upa, da bo do 15. avgusta prišel v Santiago, ker potem se bodo že kmalu začele študijske obveznosti. Pred albergom pa čaka da ga ob 11. uri odprejo, ker ta alberg je prilagojen potrebam invalidov…

Mož je lahko v razmislek in inspiracijo vsem nam, ki smo zdravi in lahko hodimo z lastnimi nogami…

Od Santa Dominga de la Calzada dalje vodi pot ob glavni cesti in po robu obsežnih polj. Med njimi sva tokrat prvič videla tudi velika polja maka. Ob enih sva prišla v vas Granon, si malo odpočila, potem pa potegnila še eno uro do naslednje vasice Redecilla del Camino. Približno na pol poti sva vstopila v regijo Castilla y Leon – regijo, v kateri je najin cilj, mesto Leon. Nebo, ki je bilo dopoldne kar polno oblakov, tudi tistih bolj temnih, da sva se sem in tja spraševala ali bo pričelo deževati, se je že prej “očistilo” in sonce je ta del poti spet močno pripekalo.

Buen Camino!

2 thoughts on “10. dan: Skozi Santo Domingo de la Calzada v Redecilla del Camino

 1. Saj ne morem verjeti, da je za vama že 10 dni Camina!
  Po fotografijah vidim, da je pot res zanimiva, slikovita, da vama služi tudi vreme in da vama ostaja vsak dan dovolj časa – in volje – za počitek in pisanje dnevnika -:). Naj bo tako še naprej!

  Aja, kako pa kaj večerje in vino tinto in Marjanca?

  Buen Camino,
  Lidija

  Všeč mi je

  1. Večerje so v glavnem fine, vina tinta se malo branim, ker preveč povleče, ne boš verjela žuljev pa še vedno nimam …
   Pozdravčke, marjanca

   Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s