8. dan: Skozi Logrono v Navarrete

Osmi dan najinega Camina sva zaključila v mestu Navarrete z 2800 prebivalci, po 22 km hoje.

Zjutraj naju je pot vodila iz mesta Viana. Glavna ulica v starem jedru, na kateri je včeraj potekal tek pred biki in vsesplošno rajanje, je kazala očitne znake šele pred kratkim končanega veselja, in vsake toliko je kje še vedno sedelo nekaj mladih fantov v belih oblekah z rdečimi rutami (no ja, obleke zdaj niso bile več bele… 🙂 ). Od mesta dalje pa se je pričela makadamska poljska pot med vinogradi vse do industrijskega območja pred mestom Logrono. Pot tu ni najbolje označena – na nekaj razpotjih sva bila v resni dilemi, v katero smer naj greva, ko pa sva končno ugledala rumeno puščico je kazala v obratno smer kot opis v vodniku – zgleda da so na licu mesta želeli potek poti malo skrajšati. Preko manjšega sedla potem asfaltna pot pripelje v ne ravno urejen del predmestja Logrona. Pred vstopom v mesto sva v credencial dobila še lep žig pokojne Done Felise z napisom Higos – agua y amor (fige – voda in ljubezen), ki ga po materini smrti žigosa romarjem njena hčerka Maria.

Logrono je večje mesto s 150.000 prebivalci. V mestnem središču sva stopila iz poti do glavnega trga in do katedrale. Ura je bila devet in mesto se je šele prebujalo. Presenetilo me je, koliko hiš v središču, skoraj v neposrednem zaledju glavnega trga ali katedrale, je praznih in zanemarjenih… Ob izhodu iz središča sva potem postala še ob tlaku pred drugo cerkvijo, na katerem je upodobljena “igra gosk”, Juego de la oca – v vodniku piše, da je igra povezana z romanjem in da naj bi bilo cilj na igralnem polju ravno tako težko doseči, kot priromati v Santiago.

Po izhodu iz Logrona poteka pot skozi večje parkovno območje. Lepo je tlakovana, zasajena z drevoredom, levo in desno je lepo negovana in skrbno košena trava, ki jo zalivajo z avtomatskimi razpršilniki. Ko se to območje konča, pa se dalje po robu polj nadaljuje betonska pot vse do skoraj uro oddaljenega manjšega jezera z otroškimi igrišči, prostori za posedanje… Ob robu poti je na vsej potezi zasajen drevored, in čeprav se ni povsod lepo prijel, nudi kar nekaj sence, ki postane kasneje v dopoldnevu vedno bolj zaželjena.

Od jezera dalje se pot prične dvigovati med vinogradi in približevati glavni cesti. Tu se potem prvič odpre pogled na mestece Navarrete, nanizano ob griču. Ampak do njega se je pot še kar vlekla…

Buen Camino!

2 thoughts on “8. dan: Skozi Logrono v Navarrete

 1. POzdravljena!
  Verjamem, da so računalniki krivi, da je danes prišla do nas etapa do Viane in potem do Navarrete. Ali pa sproščeno vzdušje v metih in vino tinto…Nič za to – glavno, da je bila pot lepa in doživljanje krajev (in bikov) več kot zanimivo. Opažam, da se zdaj že večkrat razlikujejo opisi poti s tistimi, ki sem jih hodila. V manjši meri so se spreminjale že takrat v letu 2009, v primerjavi s tistimi v letu 2004. Tako je vedno nekaj novega tudi če se vračaš na “staro pot”. Le kraji ostajajo v vajinih fotografijah enako ali še bolj zanimivi…
  Buen Camino še naprej,
  Vesna

  Všeč mi je

  1. Vesna, pa je res računalnik kriv. Ko sva se v Viani vrnila v albergh sem napisal objavo in jo hotel poslati, pa se je androidni wordpress nekajkrat zrušil. Ko je naposled spet začel delovati, je od objave ostal samo se naslov… Takrat je bilo že prepozno, da bi ponovno pisal, ker sva se odpravljala spet na glavno ulico. Tako da sem potem objavo še enkrat napisal naslednje popoldne… No, sem pa zato lahko dodal še večerne slikice. Vsaj malo tolažbe.

   Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s