2. dan: Do Larrasoane

Drugi dan najinega Camina sva sredi popoldneva zaključila v malem mestecu Larrasoana s 140 prebivalci po dobrih 27 km.

Marjanca pravi da je bila maša včeraj zvečer v Roncesvallesu nekaj posebnega. Najbrž je bila posvečena kakemu posebnemu prazniku ali dogodku, ker je maševalo kar deset duhovnikov in je bila peta. Na koncu so prebrali tudi iz katerih držav vse so danes prišli romarji v albergh, in omenili so tudi Slovenijo.

Danes zjutraj sva odšla na pot pred sedmo uro. V prvem delu dopoldneva je pot vodila po podeželski pokrajini med travniki in pašniki in skozi tri vasi, ki so si kako uro narazen. Vsa so bila lepo urejena in prenovljena, hiše in cerkve so dale vedeti da sega njihova zgodovina precej nazaj. Njihove podobe pa so bile bolj francoskega značaja, kot španskega.

Z izjemo dveh prelazov se je pot v glavnem počasi spuščala. Prvi prelaz glede vzpona ni vreden omembe, drugega pa kar ni hotelo biti konec. Pravzaprav ni samo prelaz, ampak kar pot čez malo planoto: ko je bilo vzpona konec, je pot še kar vztrajala in vztrajala na isti višini. Šele malo pred mestecem Zubiri se je naenkrat spustila po strmi in zoprno krušljivi gozdni stezi naravnost do mesta.

V Zubiriju sva po šestih urah hoje malo počila in pomalicala. Potem pa sva nadaljevala še uro in pol do Larrasoane. Pot gre v tem delu najprej mimo obsežne cementarne z velikimi odprtimi deponijami, potem ob asfaltirani krajevni poti brez sence in šele kasneje zavije na poljsko pot med zelenjem, kjer je vsaj malo sence. Ni najbolj prijazna pot… Še enkrat sva  spoznavala, da so kilometri, ki jih prehodiš v drugem delu dneva in v popoldanskem soncu zelo zelo daljši od tistih jutranjih…

Buen Camino!

2 thoughts on “2. dan: Do Larrasoane

 1. Pozdravljena! Danes sem bila prav neučakana, da vidim, kako vama je šlo in da napišem kakšno besedo vzpodbude. Tako neučakana, da nisem videla, kam pisati odgovor…Slika cementarne je že deset let enaka, me pa bolj zanima, kakšen alberge sta našla v Larrasoani –
  Spominim se odlične večerje v tamkajšnjem lokalu, vajino izkušnjo pa še čakam…
  Krasne so fotografije in tudi vreme vama služi, zato le buen camino naprej,
  Vesna

  Všeč mi je

  1. Vesna, v Larrasoani sva bila v mestnem albergu, ne vem če ni itak edini. Spala sva v “depandansi” ker so glavno stavbo že napolnili – v skromni stavbi s pogradi, na podstrešju. Od začetka je zgledalo da bo vroče, ampak dejansko smo spali čisto v redu. Jedla sva najbrž v isti restavraciji, saj ne vem če ni tudi ta edina, za skupno mizo z drugimi peregrini in bilo je prav fajn. Vreme je bilo doslej lepo, kmalu dopoldne celo že premočno vroče, danes pa se je pooblačilo – za hojo je bilo super, upajmo le da se ne bo nadaljevalo v dež… Buen Camino!

   Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s