Buen Camino, peregrini, kjerkoli že ste…

Potopis iz Camina je razvrščen od novejših k starejšim objavam – če bi želeli z branjem začeti na začetku, kliknite sem.

Nekateri pravijo da se romanje konča ko se romar v katedrali sv. Jakoba povzpne po stopnicah za oltarjem in tu objame kip sv. Jakoba. Drugi menijo, da se simbolni konec romanja zgodi s sežigom oblačil, ki jih je romar nosil, na skalah rta v Finisterri, na koncu sveta. Tretji pravijo, da se romanje konča šele ko se romar srečno vrne domov.

Tudi po tem zadnjem merilu se je najino romanje nepreklicno končalo. V sredo zvečer sva poletela iz Santiaga v Milano, se s kombijem odpeljala v Ljubljano, in od tu naju je potem Uroš pripeljal domov. V četrtek zjutraj nam je Marjanca že skuhala kavo v domači kuhinji.

V mislih pa se nama še vedno znova in znova ponavljajo vtisi in podobe iz poti…

Mnogi pravijo, da Camina ne pozabiš. Ker Camino ni (še en) treking – nobenega adrenalina ni na njem. Tudi ni (še eno) popotovanje in razgledovanje po prelestni pokrajini – ker na njem hodiš tudi ob cesti, po opuščenih vaseh in si ogleduješ tudi manj lepe podobe. Camino je v resnici romanje. Ampak to ne nujno romanje kot pot na grob apostola – za večino prej romanje kot dolga pot k nekemu cilju. Pot, ki je dovolj dolga, da v tišini dneva vzpodbudi premlevanje misli in spominov in dejanj in strahov, nakopičenih v podzavesti – nekakšno “mentalno presnovo”… In ki je dovolj naporna, da te prizemlji in opomni, da si ne domišljaj preveč…

Camino je bil najina dolgoletna želja. Ampak zdi se, da je sedaj, ko sva ga prehodila en del, želja postala samo še večja…

Naj bo v tem poglavju tokrat zadnjič: Buen Camino, vsi peregrini, kjerkoli že ste…!

2 thoughts on “Buen Camino, peregrini, kjerkoli že ste…

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s