10. dan: Mimo Palas de Rei do vasice Ponte Campana

Četrtek popoldne sva zaključila v mali vasici Ponte Campana z okrog deset prebivalci, poldrugo uro naprej od mesteca Palas de Rei.

Zjutraj naju je iz vasice Gonzar vodila pot v glavnem ob cesti. Kmalu po začetku hoje naju je razveselil lep sončni vzhod.

Hodila sva skozi več vasi, ki se nahajajo ob cesti. Te so manj slikovite, kot kraji, skozi katere sva hodila prejšnje dni, zato se danes v njih ni odpiralo toliko lepih podob. Pot je sicer v glavnem potekala po soncu, ampak dopoldne to še ni problem. Gneče pa ni bilo skoraj nobene – občutek imava, da se je večina novih peregrinov iz Sarrie ustavila včeraj že v Portomarinu.

Malo pred opoldnevom sva prispela v mestece Palas de Rei. Ni naju posebej prevzelo, zato sva se samo na kratko ustavila in odpočila. Potem pa nadaljevala skozi lepo vas San Xulian do Camino do vasice Ponte Campana, kjer bova danes prenočila. Pot je vodila v glavnem v senci gozda, tako da naju v primerjavi z včerajšnjim delom do Gonzarja popoldansko sonce ni pretirano motilo. Podobno kot že prejšnja dva dni sva v vaseh tudi danes povsod videvala značilne kašče za koruzo ali žito -horreos, dvignjene od tal na zidanem podstavku in z zamreženimi stenami – pri starejših še iz lesa, pri novejših pa kar iz na bok postavljene opeke.

Ob vstopu v vas je na kamnu, ki sporoča preostalo dolžino poti, pisalo da imava do Santiaga še 62 km…

Majhen alberg, v katerem sva nocoj, je poseben. Asketsko in “po domače” prenovljen del nekdanje domačije, v katerem so ohranili surove kamnite zidove in uporabili skoraj samo star les. Z obilo starih predmetov, ki pa ne delujejo kičasto. Pripravljajo le skupne večerje, in ko smo se tako zbrali za mizo in poklepetali o Caminu, so nam trije Francoski popotniki, najbrž vsi malo starejši od naju, povedali da so pot pričeli v Franciji in da so na poti že dva meseca. Pa bova midva govorila o Caminu…

Buen Camino!

6 thoughts on “10. dan: Mimo Palas de Rei do vasice Ponte Campana

  1. Pozdravljena!
    Vsak dan prebiram vajine vtise in se spominjam svojih.Lepo je, da delita pot s prijatelji, meni pa bosta (upam) oprostila, da sem se pridružila komentarjem. Odlično sta planirala čas poti, saj tu vročina ne pojenja in se moramo na vse načine umikati pred njo. Želim vama dobro hojo in zanimiva srečanja do Santiaga.
    Buen camino, Vesna

    Všeč mi je

    1. Kako to misliš, Vesna, oprostila..? Ravno obratno, vesela sva, ker si se oglasila tudi na blogu. Navsezadnje si tudi ti zaslužna, da zdaj hodiva po Caminu! Lepe pozdrave iz krajev, ki si jih že prehodila in jih že vse poznaš. Se vidimo!

      Všeč mi je

    2. Živijo, Vesna! Tudi jaz sem vesela, da se vsaj tako “slišimo”. Midva sicer nimava ne korajže ne volje, da bi se na pot odpravila sama, sva jo pa prav po zaslugi tvoje predstavitve “prehodila in prekolesarila” s kar nekaj pohodniki in kolesarjem, sedaj z Marjanco in Božijem…Torej, da sedaj prvič “blogam” imaš ti kar nekaj zaslug!

      Kjerkoli si, lepo se imej,
      Lidija

      Všeč mi je

  2. Ker sta včerajšni in današnji dan pri nas malo posebna, naj ti povem, da smo bili včeraj, v četrtek, 1. avgusta in da smo 2. avgusta danes, v petek:)…

    Glede na to, da na poti doslej nista imela prav nobenih posebnih težav, si kar predstavljam mešane občutke, ko se bližata koncu. Najbrž bi brez težav oz. z veseljem še romala. Da se slučajno ne bi sedaj pojavila pa kšna druga kepa zaradi odhoda domov?!?! Saj je pred vama še cela druga polovica življenja – se bosta podala na pot pa še najmanj enkrat!

    Aja, da ne pozabim! Včeraj se vama je gvišno kolcalo, ko smo se toliko pogovarjali o vaju. Med drugim je Srečko ugotovil, da je nenavadno, da Marjanco vedno gledamo samo od zadaj:)? Komentar?

    Buen Camino

    Všeč mi je

    1. Prvi razlog, da Marjanco vedno gledate samo od zadaj je v tem, da je majico od Cockte z napisom “spredaj zgledam drugače” pustila doma. Drugi razlog je pa v tem, da tako šiba, da jo komaj dohajam… 🙂
      Lidijcka, seveda vem kako stojijo dnevi -ampak saj sem včeraj napisal, da v Ponte Campana ni wifi-ja in bom slikce od včeraj (četrtek) objavil danes (petek) ko prideva do signala (objavil, stran pa sem napisal že včeraj). Razen če te glede tega nisem dobro razumel. Kar pa je tudi možno, ker sva pač trenutno malo v svojem svetu…
      Upam da ste en kozarec spili tudi na njino zdravje – midva vsak večer pri vinu tinto pomisliva tudi na vas 🙂

      Všeč mi je

      1. Ojej, ojej, se vidi da imam že svoja leta! Ti si prav dobro razumel, jaz pa šele potem, ko sem odposlala komentar. No, zadeva je razčiščena!

        Veš kaj, en posnetek Marjance od spredaj pa le naredi – najkasneje v Santiagu, kjer ti gotovo ne bo več ušla naprej! Pa tudi tebe bi prav radi videli – umirjenega, zadovoljnega, poduhovljenega:).

        Seveda smo ob vseh zdravicah spili tudi glaž na vajino zdravje in srečno pot! Ko se vrneta, bomo pa nadaljevali z zdravicami…tako kot v Rusiji:).

        Buen Camino

        Všeč mi je

Komentiraj