9. dan: V sončni pripeki do Gonzarja

V sredo popoldne žejna počivava v mali vasici Gonzar, dve uri dalje od mesteca Portomarin. Današnja pot je bila malo daljša, okrog 27 km, zato sva tudi v alberg prispela malo kasneje popoldne, po dobrih osmih urah hoje z nekaj postanki.

Zjutraj sva ob svitu odšla iz Barbadela. Jutro je bilo čudovito. Vsa jutra so tu sveža, tako da se preko ravnic pogosto vijejo jutranje meglice in rišejo krasne podobe. Lepši prizori od teh nastanejo samo če čeznje ob sončnem vzhodu posijejo še sončni žarki. Danes zjutraj se je zgodilo oboje. Nekaj časa sem mislil, da se sploh ne bova uspela premakniti naprej…

Pot iz Barabadela dalje pelje v prvem delu pretežno po gozdu in robu travnikov ali pašnikov in je prijetna. Po približno dveh urah sva prišla do priljubljenega kamna z oznako, da je do Santiaga še okroglo 100 km. No, meni je bil ljubši oni naslednji, na katerem je bila samo še dvomestna številka – 99 km.

Samo še 99 km imava do Santiaga de Compostele…

Tu naju je pričela prehitevati skupina mlajših fantov in punc, ki so dajali vtis, da so pričeli organizirano  romanje iz Sarrie – z njimi sta hodili vsaj dve mlajši nuni. Mislil sem si, da se bova od tu dalje znašla v gneči, pa ni bilo tako. V naslednji uri se je vrsta razpotegnila in ponovno sva hodila skoraj tako kot prejšnje dni, večje število romarjev se je le malo občutilo.

V vasicah, skozi katere vodi pot, je doma živinoreja. Del domačij je opuščen, tiste ki so žive, so kar malo neurejene. Vaške ulice so prekrite s kravjeki, močan je vonj po silaži in gnojevki. Pot se potem v drugem delu usmeri k glavni cesti in tu se v daljavi prvič pokaže mestece Portomarin. Ampak do njega je še kar nekaj časa – vanj sva po poldrugi uri prišla potna in žejna…

Portomarin je staro mestece, ampak takšen, kot je, obstaja šele iz šestdesetih let. Preden so reko ob njem zajezili v akumulacijsko jezero, so na bregu nad njim zgradili nove hiše, dve cerkvi pa prestavili kamen za kamnom in ponovno sestavili. Stari mesto je ostalo pod vodo.

Mesto naju ni preveč pritegnilo. Ustavila sva se v parku, pomalicala in odpočila (kot sem že pisal: štručka španskega kruha, pršut, pivo in počitek v senci lahko delajo čudeže…). Potem pa jo “potegnila” še dve uri do majhne, prav arhaične vasice Gonzar. Pot do nje samo od začetka vodi v senci, potem pa ob glavni cesti. Sonce je v popoldanskih urah pošteno pripekalo, tako da sva v vasico prišla žejna in že malo načeta…

Buen Camino!

3 thoughts on “9. dan: V sončni pripeki do Gonzarja

 1. A veš, da sem pomislila točno tako kot Joško: tudi na Jakobovi poti je Božo dočakal meglice! Nekoč boš lahko objavil svojo bogato zbirko fotografij ranih juter, gora, goznih poti,…v meglicah. Neke vrste monografijo z naslovom npr. “Vse moje meglice”:).
  Res so lepe!

  Aja, danes je imel (tudi) moj dedek Jakob rojstni dan:). Prav neverjetno, kako so se “poklopili” vajina Jakobova pot pa god in rojstni dan mojega dedka. Sama dobra znamenja oz. zato vama pa gre tako dobro od nog!

  Sicer pa, od včeraj dalje je torej samo še “SITNO” – kot ste fantje rekli včasih v armiji:). Kakšni so občutki?

  Buen Camino

  Buen Camino

  Všeč mi je

  1. Mogoce so pa res ene nepricakovane silnice pripomogle, da se je doslej na poti vse lepo izteklo in da je pot tako zanimiva in posebna – no, in pa to, da naju spremljate, to daje se posebno lep obcutek… Hvala vsem za podporo!
   Danes (cetrtek) sva v mali vasici, kjer ni wifi-ja, zato bom danasnje slikce objavil jutri, ko med potjo prideva do kakega signala. Tu kjer sva, na kamnu pise, da je do Santiaga se 62 km… Kaksni obcutki to spremljajo, se se ne znava odlocit – saj ne veva, ali sva vesela, ali pa bi raje se hodila…

   Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s