8. dan: Mimo Sarrie

Torek popoldne sva zaključila v mali vasici Barbadelo, uro naprej od mesta Sarria.

Iz Triacastele, kjer sva bila včeraj, vodita dalje do Sarrie in Barbadela dve različici poti: daljša (29 km) preko Samosa, kjer se nahaja znani samostan Monasterio de Samos, eden najstarejših samostanov zahodnega sveta, ter krajša (22 km) po gozdnih poteh mimo vasice San Xil in nekaj zaselkov. V samostan bi šla predvsem  zaradi gregorianskih koralov, ki jih menihi pojejo med večerno mašo, ampak potem bi morala tam tudi prespati. Tega nisva imela v načrtu, samo zaradi ogleda samostana pa se nama ni zdelo smiselno ubirati dolge poti, zato sva nadaljevala po različici čez vasico San Xil.

Ker je bila današnja pot malo krajša od prejšnjih dni, sva hodila počasneje. Naredil se je lep dan, nebo je bilo jasno, vročina pa do poldneva ni bila velika – najbrž se je malo poznala osvežitev nedavnega dežja. Pot je v prvem delu vodila navzgor in se kasneje počasi spuščala, od začetka v glavnem po gozdu in s tem v senci, kasneje skozi zaselke, potem pa se je priključila glavni cesti in ob njej pripeljala v Sarrio.

Sarria je mesto, od koder začenjajo pot tisti, ki bi radi prehodili samo najkrajši še “priznan” del Camina. Da romar v Santiagu de Composteli prejme compostelo, to je listino da je prehodil Camino, mora prehoditi najmanj zadnjih 100 km, in Sarria je 117 km od Santiaga. Zato se število romarjev od Sarrie dalje močno poveča, sploh Španci naj bi julija in avgusta zelo hodili na ta del Camina. Mnogi pravijo da se od tu dalje na Caminu začenjata gneča in vrvež.

V Sarrio sva prišla po 12. uri. Sprehodila sva se skozi stari del mesta, ampak začuda v tem času ni bilo čutiti prav nobene gneče. Sicer je tu veliko albergov, trgovinic in ostalega, kar sodi k turizmu, ampak romarjev, sploh “novih in svežih” sva videla le peščico. Morda je bil ravno že čas sieste, ali pa morda letos ni tako kot pravijo?

Iz Sarrie sva nadaljevala še eno uro naprej do vasice Barbadelo. Za primer, če se bo jutri zjutraj res odpravilo na pot veliko število romarjev. Tako bova uro pred njimi, in čeprav naju bodo tahitri kmalu dohiteli, bo vseeno lepše, kot če bi ves čas hodila v skupini. Pot do Barbadela je deloma speljana skozi gozd, in čeprav je ta čas sonce že dobro pripekalo, naju je tako spet nekaj časa varovala senca.

Buen Camino!

3 thoughts on “8. dan: Mimo Sarrie

 1. Čestitava, čestitava za vajin pogum in voljo!
  Torej, se vama le uresničujejo dolgoletne sanje.
  V mislih sva z vama in drživa pesti, da žulje in bolečine premaga močna volja. Naj vama Bog pomaga! Sledita školjki do cilja.
  Buen Camino!
  Karmen in Andrej

  Všeč mi je

 2. Joj, kako lepo izgleda! Nebo je tako modro kot v hribih! Prav čutim, kako vama je lepo. Pravzaprav sta (vsaj) tiste žulje skoraj morala “pridelat”, saj po pripovedih to skoraj spada k romanju po Jakobovi poti – morda kot en opomin, da nobena pot ni samo gladka, ravna, brez zaprek in težav…Pa jih vnaprej vseeno ni treba več:).

  Buen Camino

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s