6. dan: S Caminom drugič v hribe

Nedeljo popoldne sva zaključila v vasici La Faba, na prvem delu vzpona na O Cebreiro. To je drugič, da naju Camino pelje v hribe. Jutri bova nadaljevala navzgor do obnovljene in zaščitene vasice O Cebreiro, potem pa se na drugi strani spustila v dolino.

V La Fabi ni interneta, tako da bo ta utrinek objavljen z zamudo.

Zjutraj sva iz Villafrance del Bierzo odšla v oblačnem vremenu. Nebo kot da se ni moglo odločiti, ali bi se do konca zagrnilo z oblaki, ali bi jih razpihalo, ali pa bi deževalo. Tako da se je potem navsezadnje naredila mavrica…

Prvi del poti sva hodila ob cesti in bližnji avtocesti, po razmeroma utesnjeni dolini. Tu ni bilo lepih podob, niti razgledov. Mnogi so že napisali, da je Camino pravzaprav kot življenje: na njem ni le veselja in lepih stvari, so tudi bolečine in grdi odseki. Vseeno pa nas je pot vmes vodila tudi skozi malo in skorajda opuščeno vasico Pereje s številnimi slikovitimi hišami. Sicer tudi že precej podrtimi, ampak še vedno slikovitimi.

V drugi polovici poti so se potem druga za drugo nizale še mnoge vasi. V glavnem majhne, z izjemo kraja Vega del Valcarce, ki kot kaže predstavlja nekakšno središče med njimi, in precej že izpraznjene. Število obnovljenih hiš v njih se je zdelo skoraj manjše od onih opuščenih, na mnogih so bile table z napisom Se vende (na prodaj). V veliko tistih obnovljenih pa je bilo nekaj povezanega s Caminom in peregrini – bar, trgovina, prenočišče…

Vmes se je nebo odločilo kaj bi – oblaki so se zgrnili in z nekaj presledki je potem ves čas pršil dež. Od zadnje vasice postane pot spet podobna planinski poti in se prične vzpenjati navzgor – v dobri uri se vzpne za 300 m višinske razlike do vasice La Faba.

Le malo zatem, ko sva zgodaj popoldne prispela v alberg v La Fabi, je pričel dež konkretno padati. Upava, da se čez noč nebo zjasni in da se bodo jutri od O Cebreira vendarle odpirali razgledi.

Buen Camino!

4 thoughts on “6. dan: S Caminom drugič v hribe

 1. Meni je bila cela pot lepa!
  Tretja slika. Ta hiša je kljub starosti nekaj povsem posebnega. Narejena na ovinek, tako da tu pride v poštev celo okrogla soba!
  Buen Camino!

  Všeč mi je

  1. “Upasana” na ovinek, prav tako kot je tu včasih tekla cesta. Danes pelje glavna cesta zunaj vasice, tako da to ni vec tako izrazito. Izstopa pa še vedno tudi z neobičajno dolgim ganjkom. Lp

   Všeč mi je

 2. Kako lepi posnetki! Včeraj sta torej imela pestro vreme in pestro pot. Danes bosta-sta že? na drugi polovici vajinega Camina, jutri bo že teden dni od začetka vajine poti…Le kje je že tista kepa v želodcu?:). Želim vama ravno prav oblačno vreme in srečno na O Cebreiro in z nje v dolino! Uživajta!

  Buen Camino

  Všeč mi je

  1. Res je, Lidijčka, preden ob onem mejnem kamnu stopiš v Galicijo je kamen z oznako kilometrov do Santiaga – 152,5 jih je bilo. Potem se kamni nekaj časa kar nizajo, malo pred Triacastelo se mi zdi da so kazali že pod 133 km. Sva že cez polovico poti… Lp od obeh

   Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s