Po Škotskem višavju in Zunanjih Hebridih

Poleti 2012 sva si pravzaprav želela v »deželo ledu«, na znani in lepi treking Laugavegur po dolini toplih vrelcev, pa se nama želje na koncu niso uresničile. Tako da sva se potem oprijela druge možnosti, ki se je ponudila: trekinga po delu Škotskega višavja in Zunanjih Hebridov.

Devet dni smo krožno potovali po severozahodnem delu Škotske. Prileteli smo v Glasgow in se napotili proti Fort Williamsu na južnemu delu Kaledonskega kanala, dalje na otok Sky, nato na otoka Harris in Lewis, ter se vrnili nazaj v Fort Augustus in dalje v Edinburgh. Na otoku Sky smo se povzpeli na Brauch na Frithe v pogorju Cullins in hodili nad klifi severozahodne obale, na otoku Harris smo prehodili starodavno pot okrog vasi Rhenigidale, na otoku Lewis pa smo hodili nad klifi ob zahodni obali in okrog rta Butt of Lewis. Vmes smo se še razgledovali po dolini Glen Coe, z ribičem Niellyjem nalovili rakovice in školjke, občudovali grad Eilean Donan, vasico Plockton, kompleks stoječih kamnov Calanais, utrdbo Dun Carloway in vmes tudi Koralno plažo. Ter si ogledali destilarno whiskyja in za konec pohajkovali po Edinburghu…

Vreme, ki nas je spremljalo, je bilo značilno Škotsko: večkrat sta nas spremljala oblačnost in počasno pršenje dežja, kot sonce… V času, ko si bile pri nas dnevne temperature nad 30° C, je nas na Škotskem večinoma hladilo povprečnih 16° C.

Pokrajina v tem delu Škotske pusti v obiskovalcu poseben pečat: siva oblačnost, ki jo pogosto prekriva, ji daje nekoliko surov značaj, iz nje še vedno veje nekak vtis prvinskosti. In na vsakem novem delu se odpira nova legenda o nekem zgodovinskem dogodku ali pa vsaj posebna zgodba o katerem od tukajšnjih številnih klanov. Mesteca ki smo jih spoznavali, so preprosta, stavbe na podeželju razmeroma skromne in poenotene, s prepoznavnimi skupnimi značilnostmi in skorajda brez izstopajoče ekstravagantnosti. Edinburgh pa je slikovit in živ in vreden dolge in vztrajne hoje in razgledovanja po ulicah v širšem mestnem središču.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s