Nuorro, La Maddalena in Caprera

Zjutraj smo se odpeljali do mesta Nuoro in njegovega mestnega pokopališča. Tu je med žrtvami druge vojne pokopanih tudi precej primorskih fantov, imenovanih “Sardinci“. Ob začetku vojne jih je Italijanska oblast, da ne bi pobegnili v partizane, vpoklicala in internirala na Sardinijo v tako imenovane “specialne bataljone”  (battaglioni speciali), ki so bili pravzaprav delovna taborišča. V težkih delovnih pogojih in zaradi malarije jih je tu veliko umrlo. Mateje se je njihova usoda dotaknila, zato je s seboj prinesla prst domače zemlje in kamen iz Soče, in oboje položila ob njihova spominska obeležja.

Nato smo nadaljevali pot na sever Sardinije, v arhipelag La Maddalena. S trajektom smo se odpeljali na istoimenski otok in peš nadaljevali na sosednji otok Caprera, ki je dostopen po mostu. Na njem smo si ogledali domačijo Italijanskega vojskovodje in državnika Giuseppeja Garibaldija Casa Bianca, ter se zatem počasi vrnili k obali.

Pozno popoldne smo se med vožnjo nazaj  ustavili še v znanem letovišču Porto Cervo na prestižnem območju Costa Smeralda in se radovedno sprehodili po mestu. Ampak samo sprehodili – pot smo potem nadaljevali v kamp v San Teodoru in prenočili v kampu…

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s