Tretji dan: Tatranska magistrala

Tatranska magistrala je planinska pot, ki poteka po pobočjih preko vseh Visokih Tater od vzhoda proti zahodu. Na vzhodu naj bi se pričela pri Velikem bielem plesu, na zahodu pa se po spustu s sedla Pod Ostrvou zaključuje pri Popradskem plesu. Da bi prehodili celotno pot bi potrebovali 15 do 16 ur, lahko pa jo razdelimo v več odsekov, saj poteka mimo več gorskih koč in se iz nje lahko na več mestih spustimo v dolino. Mi smo se odpravili na enega njenih najlepših odsekov, to je odsek med Sliezskym domom in Popradskim plesom, le da smo ga prehodili v nasprotni smeri, in se nato od Sliezskyga doma spustili v dolino, v Tatransko Polianko.

Pot nas je iz Štrbskega plesa najprej podobno kot prejšnji dan dobro uro vodila po dolini k Popradskemu plesu (1494 m). Tu smo zavili vstran na ogled Symbolickega cintorina, simbolnega pokopališča vseh Čehov in Slovakov, ki so se smrtno ponesrečili v gorah, in ki njihova spominska obeležja namesto po gorah združuje na enem mestu. Zatem pa smo se ob jezeru zazrli navzgor: pot se v vijugah vzpne strmo navzgor proti sedlu Pod Ostrvou (1966 m), v enem zamahu skoraj 500m višje…

Ko smo zatem po dobri uri prispeli na sedlo so se nam odprli lepi razgledi proti jugu, na mesteca ob vznožju Visokih Tater, in nas nato v nadaljevanju spremljali še ves čas poti. Pot je v tem delu enako kot druge poti, ki smo jih v prejšnjih dneh že spoznali, večinoma utrjena z zloženimi, pretežno poravnanimi granitnimi skladi. Po napovedi naj bi se sicer “od slemena dalje zlagoma spuščala”, pa v resnici ni hotela nič kaj slišat na to vižo: prav vztrajno se je vsake toliko časa spet vzpela navzgor… Vodila nas je do malega in lepega Batizovskega plesa (1884 m), ki so mu nizki oblaki nad okoliškimi vrhovi nadeli prav mračen ambient, in nato dalje -tokrat pa res pretežno navzdol- do Sliezskyga doma (1655 m) ob Velickem plesu. Od sedla dalje so bile tu za nami dobre tri ure hoje.

Pri Sliezskymu domu smo zapustili Tatransko magistralo, ki se vije dalje proti vzhodu, in se v dobri uri in pol spustili v dolino, v Tatransko Polianko.  Tu smo počakali na vlak, ki med vsemi mesteci vzdolž Visokih Tater vozi vsako uro, in se z njim vrnili v Štrbske pleso. In ko smo potem v mislih obnavljali celo pot, nam je na misel prišel Iztok Mlakar: “In tako na koncu skontaš, da si spil prehodu o-ho-ho…”

Več o Tatranski magistrali:

Tatranska magistrala na gorniški spletni strani SummitPost.org

Symbolicky cintorin na Wikipediji

Symbolicky cintorin na spletni strani Visoke Tatre

Batizovske pleso

Sliezsky dom

Velicke pleso

One thought on “Tretji dan: Tatranska magistrala

  1. Hi! I could have sworn I’ve visited your blog before but after going through many of the posts I realized it’s new to me.

    Regardless, I’m definitely delighted I stumbled upon it and I’ll be bookmarking it
    and checking back often!

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s